28. oktober 2016

Peter Øvig, BZ (2016): Oplysningerne i Uriaspostens ‘Xerxes-rapport’, bekræftes stort set af mine kilder

Det er sjældent jeg roser tidligere kommunister, men Peter Øvig Knudsen skal have ros for sin BZ, hans nye bog om BZ-bevægelse. Ikke fordi han møder hård kritik fra den yderste venstrefløjs dinosaurere, men fordi han omtaler nærværende blog sobert. Det havde været nemt at smide et par tillægsord ind og lægge afstand, men det undlader han. Integritet er ordet.

Der er masser af blogværdige detaljer i bogen, men her i første omgang blot henvisningen til Uriasposten. Vi er i bogens afsluttende del, hvor Øvig Knudsen i længder beretter om problemerne med at finde kilder i miljøet. I den forbindelse henviser han til Xerxes-rapporten, som jeg lagde online her på siden tilbage i 2009. De tre sider om Xerxes-rapporten har fået overskriften Spejlinger (s. 558-560).

“En aften i begyndelsen af december 2014 indløber en mail fra en BZ’er medd et link til den såkaldte ‘Xerxes-rapport’. Den pågældende skriver blot i emailens emnelinje ‘Kender du den …?’ og ellers ingen kommentarer. Allerede dagen efter skriver afsenderen, at jeg ikke skal nævne mailen og linket over for nogen.

Mange af de BZ’ere jeg har talt med, føler en tilknytning til især én af de tre uformelle magtbastioner, som jeg allerede nævnte i første kapitel – ‘Gyda-pigerne’, ‘Logik & Co.-drengene’ eller ‘de autonome’. Oplevelsen af social kontrol eller en særlig forpligtelse over for BZ-familien forbindes ofte med disse bastioner. Men derudover taler nogle også om en egentlig frygt.

Flere BZ’ere har i løbet af arbejdsprocessen gjort mig opmærksom på Xerxes-rapporten, der formentligt er udarbejdet af højreradikale personer, og som blandt andet handler om autonomes forbindelser til hashhandel og Pusher Street i begyndelsen af 00’erne. Ikke mange BZ’ere har lyst til at tale om netop disse forbindelser, og da begivenhederne ligger efter 1990 og dermed uden for denne bogs rammer, behøver de heller ikke gøre det.

‘De historier sørger jeg simpelthen for ikke at interessere mig for,’ som en nogenlunde karakteristisk formulering fra en af BZ-stemmerne lyder. Nogenlunde det samme svarede Martin Tjek [Martin Sundbøll, Kim], da vi mødtes på en café.

Jeg behøvede derfor ikke skrive mere om disse rygter og historier, hvis det ikke var. fordi de alligevel har haft en væsentlig indflydelse på mit arbejde med bogen. Flere af de tidligere BZ’ere, som ikke ønsker at bidrage til min bog, henviser nemlig til en ubehagelig eller angstprovokerende stemning omkring den personkreds, som Xerxes-rapporten omtaler.

Xerxes-rapporten indeholder navnene på over tredive påståede autonome aktivister, primært medlemmer af AFA. Enkelte navne er dog streget over med sort i den pdf-udgave af rapporten, som redaktøren af den nationalkonservative blog Uriasposten, historikeren Kim Møller, i sommeren 2009 lagde op på bloggen. Påstandene i Xerxes-rapporten kan afvises som fri fantasi, digtet af højreekstremister for at sværte de venstreorienterede aktivister til. Men mine samtaler med BZ’ere, autonome, christianitter, politi og PET fortæller mig, at rapporten trods vildskud tegner konturerne af en stort set ubeskrevet, voldspræget gråzone mellem politisk aktivisme og berigelseskriminalitet i 00’ernes begyndelse.

(Peter Øvig Knudsen, BZ, 2016, s. 558)

Xerxes-rapporten bygger altså angiveligt på både en mundtlig kilde med kendskab til det autonome miljø og på fakta fra politiets registre. I mine samtaler med gamle BZ’ere er det tydeligt, at flere af figurerne i rapporten fremkalder en vis frygt, og at denne ikke altid særligt veldefinerede frygt har afholdt nogle BZ’ere fra at fortælle deres historie.

I Xerxes-rapporten omtales toneangivende personer i det autonome miljø, som samtidig skulle have tætte relationer til hashmarkedet skulle have rådet over et såkaldt ‘tæskehold’, der både udførte opgaver i forbindelse med hashhandel og samtidig havde til formål at tæve AFA’s højreekstreme fjender, nynazister og fascister. …

Flere personerne i AFA-miljøet omtales kun ved kaldenavn eller fornavn i Xerxes-rapporten. Dog nævnes et par af de BZ’ere, som også omtales i denne bog, ved fulde navn. Det påstås desuden, at en person med dæknavnet ‘Generalen’, som i begyndelsen af 00’erne skulle have spillet en central rolle i AFA, er identisk med stifteren af det alternative byggefirma Logik & Co., Balder Johansen. Sammenhængen afvises pure af ham selv:

‘På enkelte obskure internetblogs beskyldes Logik & Co., Balder Johansen og øvrige medarbejdere for at lede en større sammensværgelse mod den offentlige ro og orden,’ noterer Balder Johansen på sit eget website, hvor han afviser ‘konspirationsteorierne fra internettet’.

Jeg har på mail spurgt Balder Johansen, om han vil fortælle om sin tid i BZ-miljøet. Han har ikke svaret på min henvendelse.

Oploadet Kl. 13:59 af Kim Møller — Direkte link8 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/77390/trackback

8 Comments »

 1. Hvis det at få Cavlingprisen virkelig var en seriøs pris der bliver tildelt “en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forløbne år”, så er Kim Møller et selvskrevet emne.
  Så hvis komitéen er seriøs, så skulle den måske begynde kigge lidt i den retning ved næste uddeling.

  Kommentar by Birger Jensen — 28. oktober 2016 @ 15:15

 2. Naturligvis ønsker Balder Johansen og øvrige deltagere i fredelige demonstrationer ikke villige til at stå frem og forklare deres fredelige sådanne.
  Naturligvis er det den såkaldte højrefløj, I ved den stærkt nazistiske fløj, der altid udøvede, og stadig udøver, vold.
  Det oplyser journalisterne i DR og i diverse trykte medier.
  Og det er jo sandheden får vi at vide.

  Kommentar by AK JA. — 28. oktober 2016 @ 15:42

 3. Det er til at få kvalme af den sympati dette forbrydernetværk på den ekstreme venstrefløj omfattes af blandt journalisterne.

  Kommentar by Holger Madsen — 28. oktober 2016 @ 16:05

 4. Peter Øvig i P1 Shitstorm i går

  http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/shitstorm-17#!/00:00

  Kommentar by Thorbjørn — 28. oktober 2016 @ 21:07

 5. Den tror jeg på. Balder Johansen er ifølge eget site christianit (naturligvis, hvad ellers?), og hans byggefirma har adresse i Ryesgade 23, København N (naturligvis, hvor ellers?).

  Det er nok et par år siden, han har tæsket løs på nazisterne, som der jo også kun er et par håndfulde af i Danmark. Surt at være AFA og ingen at tæske på. Men så kan man vel altid kaste lidt brosten igennem vinduerne hos banker osv. på Nørrebro.

  Hvilket fører til følgende småhumor: Ca. et halvt år efter, at det såkaldte Ungdomshus på Jagtvej 69 blev ryddet, måtte McDonalds på Nørrebro Runddel lukke som følge af manglende indtjening. Så meget for ‘veganerkost’ og andet tosseri fra brugerne.

  Nu ligger der et erstatnings-Ungdomshus på Dortheavej, i øvrigt ca. 100 meter fra moskeen og foreningen Det Islamiske Trossamfund. Nordværst er et hyggeligt sted (tak til Selvsving fra DR https://www.youtube.com/results?search_query=selvsving+nordvest).

  Kommentar by Henrik Petersen — 28. oktober 2016 @ 21:20

 6. Ork… Øvig Knudsen er sørme også i Deadline – Foruden Flemming Rose om JP/Politikens forræderi overfor Rose og den danske befolkning.

  #

  22:30
  Deadline

  I dag udkommer Flemming Roses bog om hans afsked med Jyllands-Posten, hvor han som kulturredaktør var med til at bringe muhammedtegningerne. I bogen beskriver Rose, hvordan han flere år efter tegningerne fik mundkurv på af avisens øverste ledelse. Deadline handler i aften om Roses nye bog og hans kritik af Jyllands-Posten.

  En række tidligere bz’ere har på det seneste kritiseret journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen. De kan hverken genkende sig selv eller den bevægelse, de var med i, når de læser i hans seneste bog om bz’erne. De også utilfredse med, at de optræder i bogen, selvom de i sin tid takkede nej til at medvirke. Er det et problematisk greb, der er med til at skævvride Øvigs portræt, eller er det bz’ernes eget ansvar at medvirke for at påvirke og nuancere historien? Debat i aften mellem Peter Øvig Knudsen og Mette Sejsbo, der er en af de tidligere bz’ere. Vært: Jacob Rosenkrands.

  #

  Kommentar by Thorbjørn — 28. oktober 2016 @ 21:53

 7. Sjovt nok prøver Einhetzlisten at hvidvaske deres renommé ved at fjerne de mest rabiate.

  http://www.dr.dk/nyheder/politik/enhedslistens-top-fik-revolutionaer-suppleant-til-droppe-folketinget

  PS. EL omskrev deres partiprogram i Feb. 2014 for at fremstå som et pænt parti. De fjernede ordet “revolution” ( vist nok ) 19 steder hvorefter det nu kun fremstår en enkel gang i hele der partiprogram.

  Kommentar by Santor — 28. oktober 2016 @ 21:59

 8. Og det nuværende ungdomshus er plaget af vold fra bydelens indvandrere. Mon ikke også de har mistet al deres stofhandel til muslimerne.

  Kommentar by Phil — 28. oktober 2016 @ 23:01

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper