8. juni 2017

Om eksperter der tog fejl om syrerne: “… stil dem til regnskab med helt almindelig, kritisk journalistik”

Forleden foreslog Det Radikale Venstre, at man i forbindelse med de kommende medieforhandlinger øremærker 10 mio. kroner til oprettelsen af et såkaldt ‘agentur mod falske nyheder’, med det ene formål, at ‘modarbejde og korrigere falske nyhedshistorier’.

I forhold til mediebranchen er flere midler aldrig løsningen. Sjælden god JP-leder – Så var alle flygtninge fra Syrien alligevel ikke atomfysikere og hjernekirurger. Hvordan kunne eksperterne tage så voldsomt fejl?

“Fake news er en af tidens svøber, og selv om fake news ofte er old news i den forstand, at der til alle tider har været praktiseret løgn, spin, manipulation og kynisk nyhedsfiltrering, så er der også visse aspekter, som er af nyere dato. Politiseringen af videnskab og faglig ekspertise er et af dem. Det er netop blevet demonstreret med uhyggelig præcision.

En undersøgelse fra Rockwool Fonden om uddannelsesniveauet blandt forskellige typer af flygtninge viser, at flygtninge fra Syrien ligger i bunden. Det kan jo egentlig ikke undre med tanke på de mange års horrible borgerkrig i det sønderslidte land og det forudgående jernhårde diktatur.

At det alligevel kan blive en større nyhed i mange medier, også her i avisen, skyldes den sørgelige kendsgerning, at tjenstvillige eksperter af alle slags kritikløst – eller nok snarere i en bestemt politisk hensigt – har givet indtryk af, at netop flygtningene fra Syrien var specielt godt uddannet.

Ekspert efter ekspert tonede frem i tv-studierne og gentog denne påstand med en flankerende opfordring til, at Danmark tog godt imod de syriske flygtninge, fordi de kunne være med til at fylde rækkerne på arbejdsmarkedet på et tidspunkt, hvor det danske samfund forandrer sig demografisk. Det var i vores egen økonomiske interesse at lade syrerne komme til, fordi de kunne være med til at redde velfærdssamfundet. Sådan lød melodien aften efter aften, f.eks. i Deadline-studiet på DR2.

Hvad baserede eksperterne mon deres meget skråsikre udtalelser på? Var det andet end fromme forhåbninger, iklædt en videnskabelig maske? …

I mellemtiden en lille, helt gratis opfordring til Deadline-redaktionen: Indkald nu Syrien-eksperterne fra dengang, og stil dem til regnskab med helt almindelig, kritisk journalistik. Hvordan kunne de tage så monumentalt fejl?”

(Rockwool Fondens Forskningsenhed, Arbejdspapir nr. 48, Indvandrernes uddannelse, 2017)

Det er de bedre kvalificerede, der kommer nu. Det er dem, der har nogle penge eller en uddannelse eller har en hjerne, et socialt instinkt, der siger: Jeg skal fandeme nok nå frem.” (Stine Bosse, Politiken, 28. september 2015)

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/83979/trackback

29 Comments »

 1. “Indkald nu Syrien-eksperterne fra dengang, og stil dem til regnskab”

  Ved samme lejlighed kunne man også indkalde de “eksperter”, som så det såkaldte arabiske forår, som positiv demokratisk udvikling. Her tænker jeg ikke mindst på Michael Irving Jensen, Jakob Skovgaard Petersen og Jørgen Bæk Simonsen. De kunne ikke have taget mere fejl.

  Kommentar by Hr. Naturli' — 8. juni 2017 @ 09:02

 2. Var det ikke det “intellektuelle fyrtårn” Georg Metz, som jamrede sig over alle de milliarder kroner, som Danmark ville gå glip af, hvis vi lod de “højtuddannede” syriske “flygtninge” fortsætte til den “humanistiske stormagt” Sverige?

  Hvor mange af disse “flygtninge” har den fallerede “erhvervskvinde” Stine Bosse i øvrigt indkvarteret på sin store lystejendom i Gilleleje?

  Kommentar by Al Capone — 8. juni 2017 @ 09:08

 3. Fake News idioterne, kunne i 2015 have brugt 2 minutter på at slå World education Index op… FN tal… Og se med egne øjne at Syrien (uddannnelsesindex) ligger på niveau med/under Ghana, Swaziland og Congo mm.. MEEEEEN nej de var alle hjernekirurger… Det siger ikke så lidt om vores politikere og såkaldte journalister…

  https://en.wikipedia.org/wiki/Education_Index

  Kommentar by ny kommentator — 8. juni 2017 @ 09:14

 4. Vi kan vel bare konstatere, at dem der er kommet hertil fra Syrien er HELT på niveau med Stine Bosse.

  Kommentar by kent — 8. juni 2017 @ 09:16

 5. @ 1

  At syrere skulle være højtuddannet ser jeg mere som bevidst manipulation end som rendyrket idioti. Lidt det samme med at vi endelig ikke må forbinde islam og terrorisme, fordi “eksperterne” ved at det vil øge modstanden mod indvandringen.

  Kommentar by kenneth — 8. juni 2017 @ 09:27

 6. Hvorfor er der ikke en graf for somalier? Mig bekendt er det de mest arbejdssky!

  Kommentar by der Adler — 8. juni 2017 @ 09:39

 7. JP muslimposten er en klam syg joke, men en endnu større joke er det når Radigale venstre vil bruge danskernes penge mod fake news, for hvis det ikke havde været for fake news, så havde de Radigale venstre været lukket for mange år siden sammen med de fleste andre partier i Dummark.

  Kommentar by Piphans — 8. juni 2017 @ 09:41

 8. 1.
  Det værste er at dumskerne åd det hele råt.

  Kommentar by Piphans — 8. juni 2017 @ 09:43

 9. JP kunne jo passende gå forrest, og selv stille de spørgsmål. De kunne endda lave det til en lille minireportage, hvor de rejser land og rige rundt, og besøger alle disse eksperter og andre utroligt kloge hoveder.

  Så ville JP for en gangs skyld også fremstå med noget ‘hjemmelavet’ journalistik, og ikke bare endnu et telegram fra Ritzau.

  Kritisk journalistik har det generelt svært i disse år, og kritisk journalistik når det kommer til immigranter og muslimer er ikke eksisterende. Journalisterne vil gerne berette om problemerne, men at gå et spadestik dybere vil de bestemt ikke.

  Jeg forstår dem i grunden godt, for det må da også være nemmere at spørge familien til en terrorist om, hvad de føler netop nu(!!), fremfor at spørge dem, hvordan de kunne opdrage deres barn til at slå andre mennesker ihjel. Eller hvordan de ikke kunne opdage kemikalierne i kælderen, eller hvorfor de ikke undrede sig over terroristens nyligt anlagte skægpragt, eller hvorfor de ikke tog kontakt til myndighederne, da de fandt et ISIS-flag på sønnikes værelse osv.

  Kommentar by na — 8. juni 2017 @ 09:44

 10. Når De Radigale får oprettet deres Ministerium for Sandhed gætter jeg på, at Zenia Stampe bliver minister og David Trads departementchef. Og mon ikke Bonnichsen er selvskreven som Oberscharführer i det nye Gestampo…?

  Kommentar by Voldposten — 8. juni 2017 @ 09:46

 11. Lad helst være med at trække Stine Bosse frem fra den nådige glemsel, som har beskyttet hende den sidste tid.

  Kommentar by Bastardo — 8. juni 2017 @ 09:52

 12. Man må jo ikke tale om det, men for pokker: Det drejer sig om intelligens – åndsevner – det hele. Syrien har en middel intelligenskvotient på 85, grænsen til at man kun kan klare helt simple opgaver – grave et hul og sådan noget.

  Selvfølgelig kunne man forestille sig, at der i ørkenen af idioti, fandtes en lille oase af intelligens, og det gør der på de kanter – Israel hedder oasen. Herhjemmefra kender vi det omvendte fænomen – lokaliserede sumpe af idioti og ondskab – Christiansborg fx.

  Og lær det så: Man kan ikke uddanne sig til et svært job, når evnerne kun rækker til at betjene en kost.

  Kommentar by Svend — 8. juni 2017 @ 09:57

 13. Jeg synes at de alle sammen skal i virksomhedspraktik på Deadline.

  Kommentar by Ruby Tuesday — 8. juni 2017 @ 10:09

 14. Jeg har en drøm om, at man inviterer Jørgen Bæk Simonsen tilbage i studiet, tror det må have været deadline, hvor han for ca. 6-7 år siden udtalte skråsikkert, at Damaskus var et fantastisk eksempel på at kulturer og religioner kunne leve i harmonisk sameksistens…
  Afspilning af tidligere besøgs sludder og vrøvl på en skærm foran båtnakken og så “hvordan synes du selv det går idag?”… Priceless.

  Det samme med Michael Irving, Erslev Andersen og mange andre eksperter i de dage hvor det arabiske forår var blevet startet af Obamas tale i Cairo.
  Men ifølge Bæk Simonsen, har islam ingen essens, og vel dermed intet formål? Eller noget.

  mvh

  Kommentar by Endnu en Henrik — 8. juni 2017 @ 10:14

 15. Hvis “det er de bedre kvalificerede, der kommer nu…”, må det virkeligt stå skralt til i hjemlandet.

  Kommentar by Ole Madsen — 8. juni 2017 @ 11:10

 16. Det kunne de fleste rationelt tænkende danskere nu godt se dengang, dvs. IKKE Politiken segmentet, men resten..
  Hvorfor skulle syrerne være anderledes end irakerne, palæstinenserne og alt det andet arabiske skrald vi importerer fra Mellemøsten?

  Kommentar by Lukket fest, tag hjem — 8. juni 2017 @ 11:22

 17. Mon ikke grafen viser indvandrere med max folkeskoleuddannelse?
  Rigtig mange af de nyankomne er analfabeter også i arabisk.

  Kommentar by Peter Larsen — 8. juni 2017 @ 12:12

 18. Skal vi ikke starte en liste over disse eksperter så de huskes for eftertiden:

  Henning Jørgensen, professoer på Center for Arbejdsmarkedsforskning CAMA

  Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv

  Fhv integrationsminister Manu Sareen

  Inger Bruun, Chefkonsulent i Integrationsstyrelsen

  Kasper Koch. strategi- og udviklingschef i Røde Kors

  Fahmy Almajid, Integrationskonsulent

  Shahamak Rezaei, indvandrerforsker fra Roskilde Universitet

  Links til artikler hvor oraklerne taler til folket:
  https://www.b.dk/nationalt/eksperter-efter-ny-undersoegelse-syriske-flygtninge-er-veluddannede

  Henning Jørgensen, professor på Center for Arbejds­markedsforskning, CARMA.: »Disse tal tyder på et højere uddannelses­niveau, end det billede vi har af syrerne fra den offentlige debat,«

  Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv, er enig:

  »Alene det, at en meget stor del af den her gruppe flygtninge tilsyneladende har erfaring med at sidde på skolebænken, peger i retning af, at det ikke er en gruppe af analfabeter, vi får ind, som i givet fald ville være meget sværere at løfte. Syrerne er grund­læggende fortrolige med at tilegne sig viden og læse i bøger i et eller andet omfang. Og det er absolut en fordel.

  I 2014 sagde daværende integrationsminister Manu Sareen (R):

  »Regeringen er godt klar over, at mange syrere er veluddannede. Derfor skal kommunerne kompetenceafklare syrerne tidligt og hurtigt.«

  Henning Jørgensen går igen i denne artikel godt supporteret af et par nye eksperter http://magisterbladet.dk/magisterbladet/2016/032016/032016_p10

  “Vi vurderer, at en bachelorgrad og en kandidatgrad fra et offentligt anerkendt universitet i Syrien i niveau svarer til de tilsvarende danske uddannelsesniveauer. Udfordringen kan være, at ikke alle tænker på at få eksamensbeviser med sig, når de flygter”, siger Inger Bruun, der er chefkonsulent i styrelsen.

  Hvis jobåbningerne bliver skabt, står syrerne klar, vurderer Kasper Koch. Han er strategi- og udviklingschef i Røde Kors, som står for modtagelsen af asylansøgere.

  “Syrerne kan rigtig meget. De har været vant til at klare sig selv, og de er stærkt orienterede mod at blive selvforsørgende. Det eneste rigtige for dem og for integrationsopgaven er at tænke beskæftigelse inden for deres uddannelsesområde helt ind i starten af asylsystemet”, siger Kasper Koch.

  Så har vi også et par eksperter med eksotiske navne… joeh, de må jo vide hvad de taler om http://jyllands-posten.dk/indland/ECE7188928/Eksperter-Udnyt-at-syriske-asylans%C3%B8gere-er-veluddannede/

  Integrationskonsulent Fahmy Almajid møder de syriske flygtninge i sit arbejde som tolk for politiet.

  »Man skal gøre alt for at holde syrerne væk fra bistandskontoret. De skal i stedet sendes over til jobcenteret. De skal arbejde fra dag et for de penge, de modtager, for det er mange af dem vant til. Ellers risikerer Danmark, at syrerne – ligesom det er tilfældet for store grupper af somaliere og palæstinensere – ender på evig kontanthjælp,« siger han.

  Fahmy Almajid støttes af indvandrerforsker Shahamak Rezaei fra Roskilde Universitet:

  »Vi bruger i alt for ringe grad de kvalifikationer, som de syriske flygtninge kommer med. Man bør lave et langt stærkere match mellem asylansøgernes uddannelse og erhvervserfaring og samfundets behov for kvalificeret arbejdskraft.«

  Kommentar by redneck — 8. juni 2017 @ 12:14

 19. Da fake news om de veluddannede syrere i sin tid bragede igennem i medierne, var der mange almindelige danskere, der lå flade af grin. Godt nok er den samlede kollektive medie-intelligentsia ofte langt ude, men påstanden om de veluddannede syrere var simpelthen noget af det mest vanvittige. Der har da også jævnligt været stikpiller i diverse debatfora fra almindelige mennesker til denne vanvittige påstand.

  Man kan konstatere, at en stor del af den danske befolkning har en intuitiv snusfornuft og sikker fornemmelse for op og ned – for sandt og falsk. Når de prakkes en fed løgnehistorie på af den samlede medie-intelligentsia, fabrikeret muligvis i en god hensigt af ideologisk forblændede eksperter og journalister, reagerer de imidlertid ikke ved at råbe op, men bare med en stille hovedrysten og evt. med småspydigheder og stikpiller i div. debatter. De tilhører jo ikke dem, der gør sig synlige i medierne og tages næppe heller alvorligt i den offentlige debat.

  Tværtimod udskammes den almindelige snusfornuftige dansker jævnligt for at være anti-intellektualist og racist og islamofob, og hvad man nu kan finde på af perfiditeter, og det er ubehageligt at stå over for en sådan overmagt. Selvom det i virkeligheden er de ideologisk blinde eksperter og journalister, der er på vildspor.

  Det kan også være et spørgsmål om sikkerhed for sig selv og familie, hvis en snusfornuftig skeptiker stikker ud med kritik af en alt for gakket offentlig mening. Den almindelige snusfornuftige dansker ser jo rigtigt, når han/hun er bange for utrygheden ved mulige trusler og voldelige overfald. Den almindelige sandsiger har jo ikke ressourcer ligesom journalister og politikere at sikre sig med livvagter og beskyttelse.

  Værre er det, at den fede løgnehistorie jo har opfyldt sit formål, idet den har haft den virkning, at det offentlige og etablerede Danmark mere ivrigt tog imod disse ’veduddannede’ syrere. Da man nu så langt tid efter ’opdager’, at det var løgn, så er det reelt blevet for sent. Integrationsprogrammerne er gået i gang. Godhedsindustrien har fået et dejligt fast klientel, og udkantskommuner er blevet så glade for denne økonomiske ’vækst’. Og det bliver næsten umuligt nu at få sendt dem hjem.

  Kommentar by traveler — 8. juni 2017 @ 12:24

 20. Vi runder lige af med en artikel om en jobmesse med Veluddannede og arbejdsivrige Syrere… der er 10 på billedet så det er nærliggende at tro det er den samlede bestand af arbejdsivrige og veluddannede der her er samlet…

  Tommy Byrne, journalist på Fyens Stiftstidende

  http://fynskerhverv.dk/jobmesse-hos-fyens-stiftstidende-moed-veluddannede-og-jobparate-flygtninge/

  – De fleste på jobmessen er syrere, fordi det er derfra, de fleste flygtninge kommer lige nu, men der er også andre. De har dog alle det tilfælles, at de er veluddannede og jobparate, og at de alle har et stort ønske om at finde fodfæste på det fynske arbejdsmarked – enten gennem job, praktikophold eller bare gode råd, fortæller Tommy Byrne, journalist på Fyens Stiftstidende, til Fynsk Erhverv

  Kommentar by redneck — 8. juni 2017 @ 12:24

 21. @17 – meget rigtigt, den almindelige dansker kan godt se gennem løgnene men gør ikke noget alvorligt ved det.

  Vores allesammens fadbamse opfordrer os til at “stå sammen” men fakta er at vi netop IKKE står sammen… alle ved det er galt men igen gør noget.

  Den dag danskerne virkelig står sammen har hverken Lars Løkke eller resten af slænget en chance… men den dag kommer nok aldrig

  Kommentar by redneck — 8. juni 2017 @ 12:30

 22. Stine Bosse har ret i at de fandeme har instinkt til at nå frem! De har instinkt nok til at rejse igennem flere lande, hvor de kunne have søgt asyl. Mon Stine Bosse har plads til at nogle af dem kan bo hos hende og for hendes regning?

  Kommentar by Liva — 8. juni 2017 @ 12:41

 23. @redneck Udtalelser som disse burde samles i en stor søgbar database. I stil med det vi kender fra Infomedia. Databasen indeholder så en liste over personer, der har været fremtrædende i debatten eller på anden måde har haft indflydelse på de politiske beslutninger. Som tillæg til dette indeholder denne database så også tidligere udtalelser fra disse folk.

  En sådan database ville kunne blive gavnlig i en ikke alt for fjern fremtid.

  Kommentar by na — 8. juni 2017 @ 12:51

 24. http://uim.dk/nyheder/integration-i-tal/integration-i-tal-nr-2-24-maj-2016/nyankomne-flygtninge-er-lavtuddannede

  http://nyheder.tv2.dk/samfund/2015-11-02-tv-2-punkterer-myte-syriske-flygtninge-er-ikke-bedre-uddannede

  Kommentar by Hr. Naturli' — 8. juni 2017 @ 13:51

 25. De ansatte i Tryg-koncernen klappede iflg. interne kilder, da de internt fik nyheden om Stine Bosses “afgang” – og det var absolut ikke positivt ment, for ingen kunne holde denne selvfede, altid bedrevidende, kulturradigale, frelste og evigt gloriepudsende gimpe ud.
  😁

  Kommentar by Bjovulf — 8. juni 2017 @ 14:37

 26. Hvornår stopper de “etablerede” medier med at anvende såkaldte eksperter. De aner ikke en skid om hvad de taler om. Det så vi tydeligt ved det amerikanske præsidentvalg. Alle troede at mediernes lille darling, Hilary Clinton ville vinde over deres hadeobjekt, Donald Trump, men de blev slemt skuffede.

  Kommentar by Allan Gorm Larsen — 8. juni 2017 @ 18:47

 27. Man må altid prøve at se det positive.

  Hvis Stine Tosse rent faktisk havde ret og det var de bedre uddannede som flygtede, så kan vi da vist prise os lykkelige over at de dårligst uddannede blev hjemme :-)

  Kommentar by For_Mangfoldighed — 8. juni 2017 @ 22:24

 28. Og STADIG år efter år ser vi de samme i DDR tv ÆVLE videre…
  UDEN konsekvens
  Lulle den DANSKE videre i søvnen om ALT er godt og SPECIELT ISLAM , som ikke vare ved …ret meget længere.
  FOLKEOPLYSNING
  er op til os Danere.
  Personligt er jeg i gang overalt, og det er ganske få der ikke er modtageligt over for det faktuelle.
  EL stemmere i Kron Jylland er faktisk de nemmeste.
  10-25 min. og de skammer sig ligefrem.
  NEVER SURRENDER.

  Kommentar by Otto b. — 9. juni 2017 @ 00:53

 29. BLIV AKTIV !

  Kommentar by Otto b. — 9. juni 2017 @ 00:54

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper