23. maj 2004

Halve sandheder i rå mængder leveret af Ritzau til DR, Politiken mfl.

Jyllands-Posten offentliggjorde idag en undersøgelse foretaget af PLS Rambøll, med den i medierne fremlagte konklusion at hver fjerde dansker fejlagtigt tror at muslimerne ville være i flertal i Danmark – idet de seneste tal fra Dansk Statistik blot spår 10,9 procent muslimer i 2050. Endnu engang lykkedes det oppositionspressen anført af Ritzaus Bureau at nedkoge en artikel så enhver form for kontekst forsvandt. I dette eksakte tilfælde – såmen bare de underliggende præmisser. Således blev undersøgelsens halve sandhed fremlagt på DR som på Politiken mfl. – at danskerne tillagde den islamiske minoritet her i landet alt for stor betydning i en valgsituation.

Her er det vigtigt at pointere, hvad da også fremgår af originalartiklerne –

Prognoserne, som udarbejdes på baggrund af aktuelle og forventede fødselshyppigheder og ind- og udvandring…

Som jeg tidligere har skrevet her, så kender man endnu ikke omfanget af efterkommernes fertilitet, da selv de første indvandreres børn endnu ikke har levet et helt (fødsels-)liv i Danmark, og ligeså vigtigt: De nye og lavere prognoser er udarbejdet på baggrund af tallene for indvandring efter jordskredsvalget i november 2001.

Med andre ord: Det var debatten der flyttede partierne mod strammerpolitik, der dannede basis for den nye knap så dystre prognose, der iøvrigt er baseret på rent gætteri. Uden debatten var SR-regeringen formentligt fortsat i regering, og udlændingepolitisk ikke blevet presset en milimeter fra pladderliberalisterne i Venstre og de notoriske appeasere i Det Konservative Folkeparti.

Denne kronologi er afgørende for forståelsen, men helt væk i Ritzaus notits, som de danske medier idag bragte uændret. Jyllands-Postens hidkaldte eksperter er dog også nærrige med sandheden, og vælger at nedtone det kronologiske aspekt, og kun valgforsker Jørgen Gaul Andersen finder det værd at nævne. Istedet lyder det næsten samstemmende, at mediernes fokus på muslimernes antal har skabt en irrationel frygt – med den kendte apologet Lise Togeby i spidsen:

Samtidig er indvandrerpolitikken blevet strammet voldsomt op. Og det kan hænge sammen med, at befolkningen tror, at der er flere muslimer i landet, end der rent faktisk er, mener professor Lise Togeby, Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet… ‘At danskerne overvurderer problemets omfang, kan få politikerne til at gribe voldsommere ind, end der reelt er belæg for.’… Forskellen er, at flygtninge og indvandrere i dag fylder utroligt meget i den offentlige danske debat. Derfor bliver indvandringen et uoverskueligt stort problem for mange,’ forklarer Lise Togeby, der har stået i spidsen for adskillige undersøgelser af danskernes holdning til flygtninge og indvandrere.

“Ekspert i vælgeradfærd, lektor Lars Bille fra Københavns Universitet, vurderer, at befolkningens holdning til muslimer er baseret på ‘myter, følelser og forestillinger’ frem for rationelle overvejelser…”

Af en tilhørende artikel i JPs Indblik fremgik det bl.a. følgende:

“‘Det er sandsynligt, at mange af indvandrerne vil bevare deres oprindelige religion, kultur og tradition… Det er det virkelig nye. Pludselig er den muslimske religion blevet den næststørste i Danmark. Den nuværende indvandring er uden historisk sidestykke. Den får nogle konsekvenser, som ingen rigtigt vil diskutere, men som rammer midt ned i den danske befolknings kultur, religion og levevis. Det, man i realiteten har ladet ske, er en omfattende ændring af den danske nation,’ sagde professor Poul Chr. Matthiessen. Han blev dengang stærkt udskældt og mistænkeliggjort i visse dele af pressen, og Danmarks Radios nyhedschef, Lisbeth Knudsen sagde således, at professoren havde optrådt på et møde i Dansk Folkeparti – en påstand, der var forkert, og som hun senere har beklaget.

Tjekker man den DREAMs disaggregerede befolkningsfremskrivning, som både den nuværende og den foregående regering anvendte, så er det tal i en helt anden størrelsesorden. Her eksempelvis fra DREAMs analyse for befolkningsfremskrivningen frem til 2100 udgivet 6/7-2001, baseret på tal fra Dansk Statistik og metode anerkendt af FN [pdf 27 sider, s. 12]

Så sandelig skræmmende tal, ikke mindst for perioden frem til 2030-2040 hvor andelen toppede. Så meget mere grotesk at Ritzaus Bureau laver et opkog som fremhæver det latterlige i at “59 pct. af dem [der tror muslimerne vil komme i flertal] tror, det vil ske inden for de næste 30 år”. Baggrunden for ‘misforståelsen’ ignoreres – ligesom 2001-valgets betydning og den foreløbende debat helt er udeladt.

Kilder:

Jyllands-Posten 23/5-04 Danskere frygter muslimsk dominans & Det Muslimske Tema – Sidstnævnte bl.a. med dette citat, som helt ignoreres i øvrige mediers opkog:

“Og da der – på grund af bebudede og faktiske stramninger i den danske udlændingelovgivning – fra 2001 er sket et drastisk fald i tilstrømningen af indvandrere fra ikke-vestlige lande, er det straks slået igennem i prognosen.”

DREAMs disaggregerede befolkningsfremskrivning til 2100, udarbejdet juli 2001 – se også DREAM-oversigt.

Oploadet Kl. 18:53 af — Direkte linkEn kommentar
Arkiveret under:

1 kommentar »

 1. “…Som jeg tidligere har skrevet her, så kender man endnu ikke omfanget af efterkommernes fertilitet, da selv de første indvandreres børn endnu ikke har levet et helt (fødsels-)liv i Danmark, og ligeså vigtigt: De nye og lavere prognoser er udarbejdet på baggrund af tallene for indvandring efter jordskredsvalget i november 2001….”

  Præcis således kunne nazisterne have argumenteret under deres besættelse af Danmark.

  Lise Togeby har gjort det til en videnskab at få fjernet danskerne
  så hurtigt og effektivt som vel muligt.

  Enhver med realitetsansen i nogenlunde behold ved udmærket, at der absolut ikke er sket noget jordskred ved noget valg i november 2001, og samme valg har så absolut ikke nogen indflydelse på en eneste befolkningsprognose. Det ville være det samme som at hævde at danskerne dør af tørst, fordi der har været lukket for vandet en eftermiddag i Mundelstrup.

  Niels Gyldensten

  Kommentar by Niels Gyldensten — 28. november 2005 @ 09:31

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper